Energieverbruik kantoor klimaat CO2

In welke mate speelt het energieverbruik van het kantoor een rol in klimaatverandering?

Whitepaper

Solved heeft onlangs een whitepaper uitgebracht waarin te lezen is welke impact het kantoor heeft op de CO2-uitstoot. Ook zijn er oplossingen beschreven om u te inspireren. We leggen de link met huisvesting in de breedste zin van het woord, dus kijken we naar deze 3 aspecten:

  • Het energieverbruik van het kantoor
  • Het woon-werkverkeer
  • De inrichting en de verbouwing van het kantoor

In deze blog focussen we op de impact van het energieverbruik op de CO2-uitstoot.

Berekening

Om inzicht te krijgen in de CO2-impact door energieverbruik van een kantoorgebouw, is een omrekening nodig. Energieverbruik wordt immers weergegeven in kWh of kuub gas en we zijn op zoek naar CO2.

Als er een vergelijking gemaakt moet worden tussen verschillende gebouwen en er nog geen informatie is over het daadwerkelijke verbruik, moeten we varen op informatie die de gebouweigenaar ons geeft. Op dit moment is het energielabel het enige handvat dat iedereen kan en moet leveren om gebouwen onderling vergelijkbaar te maken qua het energieverbruik. Het energielabel van het kantoorgebouw is gekoppeld aan een voorspeld verbruik van kWh/m2 en CO2/m2 per jaar.

Hoe hoger het energielabel en hoe minder vierkante meters er gebruikt worden, hoe kleiner de CO2-impact. Dit wetende zien we een aantal mogelijkheden om hierop invloed uit te oefenen.

1. Verhuizen naar een energiezuinig gebouw

Op het moment van verhuizen heeft u de sterkste tool in handen en kunt u mogelijk kiezen voor een energiezuinig gebouw. Het verschil tussen energielabel C en label A+ is immers groot in verbruik van kWh en uitstoot van kg CO2 per m2.

2. ‘Green energy fee’

Eenzelfde of nog grotere impact kan gemaakt worden door bij de huidige of toekomstige eigenaar een ‘green energy fee’ te onderhandelen. Hiermee kom je met de eigenaar overeen dat hij investeert in de verduurzaming van het kantoorgebouw en u een lagere energierekening krijgt. Te denken valt aan elektrische warmtepompen, groene stroom, zonnepanelen en dergelijken. Aangezien de eigenaar de investeringen doet, maar geen hogere huur ontvangt, wordt de investering vaak door de huurder terugbetaald als opslag op de huur. Mocht u met meerdere huurders in een kantoorpand zitten, dan zal u uw buren hierbij moeten betrekken.

3. Minder vierkante meters

De meest voor de hand liggende verschilmaker is natuurlijk dat minder vierkante meters minder verbruik van stroom en gas vragen. Hybride werken heeft de bezetting van kantoor teruggebracht. Een gemeten gemiddelde bezetting van 30% voor werkplekken is gebruikelijk. Logisch dus om het kantoor daarop aan te passen. Dit afschalen van kantoormeters is gunstig voor het energieverbruik. Immers, minder vierkante meters betekent minder energieverbruik en dus een kleinere CO2-impact.

4. Inregelen klimaatinstallatie

U kent het vast wel; de ene collega zet een raam open de ander zet de verwarming een standje hoger. Een goed geïsoleerd gebouw maakt het makkelijker de temperatuur te reguleren en uitschieters te voorkomen. Als huurder heb je vaak geen invloed op de isolatie van het gebouw. Wel beïnvloedbaar is de inregeling van de klimaatinstallatie Een goede inregeling betaalt zich terug in tevreden collega’s, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Total Cost of CO2

Als we kijken naar de totale CO2-uitstoot van energieverbruik, woon-werk verkeer en de inrichting en bouw van het interieur samen, over de gehele looptijd van de huurovereenkomst spreken we over Total Cost of CO2.

Bovenstaande ideeën helpen de CO2-uitstoot te verlagen die veroorzaakt wordt door het energieverbruik van uw kantoor. Maar zoals bij het begin gesteld heeft ook het woon-werkverkeer en de inrichting en bouw van het interieur van het kantoor impact op de CO2-uitstoot. In de whitepaper gaan we ook op deze onderwerpen dieper in en bespreken we grote verschilmakers. lees de volledige whitepaper hier.

 

Download gratis whitepaper

Ontdek waar te beginnen met duurzaamheid binnen uw huisvesting. In deze whitepaper laten we zien wat er wel mogelijk is en leggen we de link tussen klimaat, CO2-uitstoot en huisvesting. We scheppen helderheid op een wijze die past bij onze manier van advies geven – transparant, objectief en visueel.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer informatie nodig over dit onderwerp?

Wij denken als vastgoedspecialist graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

Lees verder…

Mobiquity kantoor Amsterdam Solved

Mobiquity

Mobiquity is een digitaal consultancybedrijf dat zich richt op het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve digitale oplossingen voor klanten over de hele wereld. 2 jaar lang hebben wij Mobiquity mogen…
Lees verder
THNK kantoor Amsterdam

THNK

THNK is een wereldwijd leiderschapsinstituut dat zich richt op individuen en bedrijven. Tien jaar geleden had Solved de eer om THNK te adviseren bij de huisvesting van hun eerste kantoor…
Lees verder

Kantoor makelaardij

Bent u op zoek naar nieuwe kantoorhuisvesting of een andere bedrijfsruimte? Vraagt u zich af of u beter kunt verhuizen of blijven? Of dat het verstandig is om uw pand…
Lees verder
Trustmoore kantoor Amsterdam

Trustmoore

Trustmoore is een corporate serviceprovider gevestigd in Amsterdam. Trustmoore bevond zich in een situatie waarin ze niet langer konden groeien in hun huidige kantoorruimte en daarom waren genoodzaakt op zoek te…
Lees verder