Hierover moet u nadenken als huurder op onze krappe kantorenmarkt

Nu de gevolgen van de BREXIT duidelijk beginnen te worden, zien we dat diverse financiële instellingen uit Groot-Brittannië al kantoorruimten beginnen te claimen in de hen omringende markten.Het aanbod op goede locaties droogt hiermee in hoog tempo op, want Nederland is dichtbij. De schaarste van hoogwaardige kantoorruimte zal de komende jaren dus alleen maar verder gaan toenemen.

Wat te doen als Nederlandse zakelijke huuurder in deze kantorenmarkt die almaar krapper wordt?

  • Denk strategisch na over de toekomstige ruimtebehoefte van uw organisatie. U kunt bijvoorbeeld met de eigenaar afspreken dat u uw eigen kantoorruimte mag onderverhuren, of een eerste recht van huur heeft op leegkomende ruimte. Hiermee behoudt u zelf enige flexibiliteit als het gaat om groei en krimp.
  • Beperk uw ruimtebehoefte op dure locaties en kies voor kleinere ‘hubs’ elders in het land. Misschien scheelt dit wel enorm in de reistijd voor uw werknemers – en klanten – en draagt u ook nog eens bij aan verminderde CO2 uitstoot. Een reistijdenonderzoek kan u hierbij helpen.
  • Steeds meer bedrijven zien hun bedrijf als meetingpoint in plaats van werkruimte. Werkzaamheden die ook buiten kantoor gedaan kunnen worden, mogen ook elders worden uitgevoerd. Zo gaat men efficiënt om met schaarse kantoorruimte. Het is goed om dit te overwegen.
  • Wat is de werkelijke impact van verhuizen naar minder gewilde locaties? Inventariseer de wensen van uw organisatie en kijk verder dan de huidige locatie. Door op objectieve wijze te huisvestingscriteria vast te stellen, zullen misschien ook alternatieve steden interessant zijn.

Wat u ook doet, er zal altijd onderhandeld moeten worden.Verhuurders worden steeds kritischer over de financiële degelijkheid van de huurder, de lengte van de huurtermijn en de professionaliteit gedurende het onderhandelingsproces. Zorg dus dat u goed beslagen ten ijs komt en denk vooraf goed na over uw zakelijke huurdoelstellingen.

Lees verder…

Energie label C

U heeft er wellicht al over gehoord in het nieuws: energielabel C wordt verplicht voor kantoren. Misschien heeft u ook al een brief ontvangen van de overheid om u daarop…
Lees verder

Huisvesting quickscan

De huidige stand van zaken van uw kantoor(omgeving) in kaart brengen kan u waardevolle inzichten bieden Ontdek snel en moeiteloos het besparingspotentieel in uw huurovereenkomst en beoordeel of uw kantoor…
Lees verder