Kantoor verbouwen? Kijk eerst in uw huurcontract.

Wanneer u besluit om uw kantoor ingrijpend te verbouwen, houd er dan rekening mee dat u bij vertrek naar een ander kantoor, een toereikend bedrag inboekt om alle veranderingen weer ongedaan te maken.

Beter nog is het om verbouwingen of aanpassingen van uw kantoor vooraf duidelijk te overleggen met de eigenaar, facilitair manager of beheerder. Wat staat er in het huurcontract over verbouwen?

Meestal is uw verplichting als huurder heel simpel. Aan het einde van de huurperiode dient u het gehuurde weer aan de verhuurder op te leveren in de oorspronkelijke staat. Maar het kan lonen om met de verhuurder te overleggen onder welke omstandigheden u het kantoor mag verbouwen en verfraaien zonder dat u het achteraf weer moet terugdraaien.

Onderhandel uw terugbouwverplichting er uit.Er zijn gevallen bekend waarin huurders het gehele systeemplafond (inclusief bandrasters) zwart schilderen of het gehele systeemplafond met verlichting weghalen om een meer industriële look te creëren. Interessante keuzes, maar de verhuurder zal het vaak niet waarderen.

Wij maken het in ieder geval niet vaak mee dat een nieuwe inrichting van verbouwende huurders goed aansluit op de wensen van de opvolgend huurder. Een eigenaar wil graag een ‘standaard’ verhuurbare ruimte, omdat de meeste huurders dat prefereren.

Wilt u toch aan de slag, zorg dan dat u de terugbouwverplichting specifiek uit de huurovereenkomst weet te onderhandelen. Als dat niet lukt, stem de verbouwing schriftelijk goed af met de beheerder of verhuurder. Zodat aan het einde van de huurperiode duidelijk is welke terugbouwverplichting u wel en niet heeft.

Lees verder…