Energielabel C kantoor

Samen iets groens (bij)dragen

Wie betaalt de kosten?

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal voldoen aan energielabel C (met een maximaal primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per m2 per jaar). De verplichting om aan deze eisen te voldoen geldt niet voor alle kantoorgebouwen. Zo zijn bijvoorbeeld monumenten, kleine panden (kleiner dan 100 m2) en kantoren die nog maximaal twee jaar in gebruik zijn, uitgezonderd.

Niet voldoen aan deze wet- en regelgeving voor de verduurzaming van kantoorgebouwen kan resulteren in een boete of zelfs het sluiten van het pand. Maar wie is verantwoordelijk voor deze verduurzaming, de gebouweigenaar of de huurder? In dit artikel bespreken we de verplichtingen van beide partijen.

Wat is de energielabel C-verplichting?

De Nederlandse overheid heeft vastgesteld dat alle kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 een energielabel C of hoger moeten hebben om te voldoen aan de doelstellingen van het Parijs Klimaatakkoord van 2015.

Wie is verantwoordelijk voor de verduurzaming?

De verantwoordelijkheid voor de verduurzaming van het kantoor hangt af van de situatie. In beginsel dient de gebouweigenaar te zorgen voor de noodzakelijke vergunningen, ontheffingen en toestemmingen om een gebouw als kantoor te mogen verhuren. Hieronder valt dus ook de energielabel C-verplichting. Huurders zijn alleen verantwoordelijk voor de verplichtingen die in het huurcontract zijn vastgelegd.

Onlangs is er een opvallende uitspraak gedaan in een kort geding: het feit dat een kantoorgebouw niet voldoet aan de label C-verplichting, is voor een huurder geen grond om het huurcontract te ontbinden. Dat lijkt vreemd, omdat de verhuurder het gebouw eenvoudigweg niet meer als kantoor kan verhuren. Dit is echter slechts een voorlopige uitspraak in een kort geding – en de huurder misbruikte volgens de rechter dit argument om onder een huurcontract uit te komen, maar er zullen de komende maanden zeker meer uitspraken volgen. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Verplichtingen van de huurder

De verhuurder heeft alleen verplichtingen met betrekking tot zaken die onderdeel zijn van de gehuurde ruimte. Als je bijvoorbeeld een casco gebouw huurt zonder verlichting en/of klimaatinstallatie, ben je zelf mogelijk verantwoordelijk voor de verduurzaming van deze zaken. Ook zul je de verhuurder in de gelegenheid moeten stellen om verduurzamingswerkzaamheden uit te voeren. De exacte regels hieromtrent zijn afhankelijk van je huurcontract en kunnen per situatie verschillen. Bij Solved helpen we je graag individueel adviseren over jouw huurcontract.

Jij bent de eigenaar én gebruiker: wat zijn jouw verplichtingen?

Als je naast gebruiker ook de eigenaar van het gebouw bent, rust de volledige verantwoordelijkheid op jou om het gebouw te laten voldoen aan de energielabel C-verplichting. In dat geval dien je zelf stappen te ondernemen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en energielabel C-verplichting.

Wat nu?

Als huurder van een kantoorruimte is het belangrijk om te weten wat het energielabel van het gebouw is. Deze informatie is vaak te vinden in de huurovereenkomst of op te vragen via www.ep-online.nl. Het energielabel is tien jaar geldig en moet daarna vernieuwd worden. Als het label lager is dan C, moeten er energiebesparende maatregelen worden genomen. Het is verstandig om jouw verhuurder schriftelijk te vragen om een plan van aanpak. In de brief kun je vragen welke maatregelen de verhuurder gaat treffen en wanneer dit gebeurt. Ook kun je vragen of er overlast te verwachten is en of er bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met de seizoenen.

2030

En let op, in 2030 is de ambitie van de overheid dat alle kantoorgebouwen een energielabel A moeten hebben. Dus wilt  u nu een kantoorruimte huren voor 10 jaar of 5+5 jaar, welke nog geen A label heeft, dan is het verstandig om tijdens het aanhuren hierover afspraken re maken. Dat gaat potentieel een hoop gezeur schelen.

Voorbeeldbrief

Om je te helpen bij het opstellen van een dergelijke brief, heeft Bird&Bird vastgoedjuristen een voorbeeldbrief opgesteld die je gratis kunt downloaden aan de rechterkant van dit artikel.

 

Download de brief om uw verhuurder te wijzen op de energielabel C-plicht hier.

Om u te helpen de eerste stappen te zetten richting uw gebouweigenaar hebben wij in samenwerking met een vastgoedjurist van Bird&Bird een voorbeeldbrief opgesteld die u gratis kunt gebruiken. Download deze brief om uw verhuurder te wijzen op de energielabel C-plicht hier.

"*" geeft vereiste velden aan

*

Meer informatie nodig over dit onderwerp?

Wij denken als vastgoedspecialist graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

Lees verder…

WHITEPAPER: Wat is uw Total Cost of CO2?

Wat is uw Total Cost of CO2?   Ontdek waar te beginnen met duurzaamheid bij uw huisvesting. We begrijpen dat uw dagelijkse agenda gevuld is met uitdagende prioriteiten zoals kostenefficiëntie,…
Lees verder

De vastgoedmarkt is uit balans

Nog niet zo heel lang geleden stond er in Nederland ongeveer 10 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte leeg. Het was crisis. Dat zijn doorgaans de tijdsgewrichten waar de beste beleidsmakers…
Lees verder