Huurprijzen inflatie

Door de inflatie stijgen de prijzen naar ongekende hoogte. Niet verwonderlijk als u dat ook terugziet in huurprijs van uw kantoor. Bekijk onze tips!

Kunt ú de huurprijzen van uw kantoor nog betalen? Door de inflatie stijgen de prijzen naar ongekende hoogte. Niet verwonderlijk als u dat ook terugziet in de huurprijs van uw kantoor. Wij krijgen veel vragen over deze huurprijsindexatie en hoe dit nu precies werkt. In dit artikel leggen we het uit en geven we tips om de financiële pijn te verzachten.

Huurprijsindexatie volgens de ROZ

Als u bedrijfs- of kantoorruimte huurt, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een contract opgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Aan de hand van dit model wordt de huur jaarlijks geïndexeerd op basis van de consumentenprijsindex (CPI): de maatstaf waarmee jaarlijks inflatie wordt gemeten.

Aangezien het moment van indexatie afhankelijk is van de startdatum van het huurcontract, worden de indexcijfers berekend op basis van een bepaalde kalendermaand in plaats van een kalenderjaar. Het gebruik van de maandcijfers kan tot gevolg hebben dat u nét te maken heeft met de maand met de hoogste indexatie of juist het laagste.

Een voorbeeld

Hoe werkt de berekening nu precies? Stel: uw huurcontract startte op 1 mei 2021. De huurprijs wordt jaarlijks per 1 mei geïndexeerd. De indexatie wordt dan in het volgende jaar (2022) bepaald aan de hand van het verschil tussen het indexcijfer van januari 2022 en januari 2021. Respectievelijk 4 en 16 maanden voorafgaande aan 1 mei 2022.

Benieuwd wat dit voor u betekent? Via de website van het CBS kunt u eenvoudig zelf de berekening maken. Let erop dat u de juiste maanden selecteert.

Overigens is in de algemene bepalingen van de ROZ opgenomen dat er geen indexering wordt toegepast indien de nieuwe huurprijs zou leiden tot een lagere huurprijs dan de laatste geldende. Heel binnenkort schrijven we een artikel over het feit dat het ROZ model alles behalve huurdersvriendelijk is – maar dat terzijde.

Huurprijs: Afwijkende afspraken

Afgelopen decennia waren veel verhuurders bereid om afwijkende afspraken te maken ten aanzien van de jaarlijkse indexatie, bijvoorbeeld een maximale indexatie per jaar of een afvlakking van de index. Zowel huurders als verhuurders sprongen hiermee best lichtzinnig om. De inflatie was de afgelopen twintig jaar namelijk nooit hoger dan zo’n 3,5%. Dat dit toch echt een veelvoud kan zijn, zien we helaas dit jaar.

Wat kunt u doen?

Wij denken graag in creatieve oplossingen en denken graag met u mee. Wat kunt u zelf doen? Allereerst: een huurcontract voor kantoor of bedrijfsruimte (met uitzondering van winkelruimte) is niet wettelijk gereguleerd. De gang naar de rechter om beklag te doen over de hoogte van de indexatie zal dus niet erg effectief zijn. U zult daarom samen met de verhuurder naar een oplossing moeten zoeken. Wij zien hierin diverse oplossingen:

Partijen delen de pijn
Zoals hierboven uitgelegd is de indexatie gebaseerd op een maandcijfer. Ligt dit hoger dan de gemiddelde indexatie over het betreffende kalenderjaar of afgelopen 12 maanden? Dan kunt u de verhuurder voorstellen dat de huurprijsindexatie die lijn volgt.

De hoge indexatie uitsmeren over de komende jaren.
Zodra de economische omstandigheden verbeteren, verwachten wij dat de indexatie weer zal dalen. U kunt de verhuurder voorstellen om de indexatie nu niet geheel door te laten belasten, maar dit in de komende jaren te compenseren door een iets hogere indexatie te betalen.

Heronderhandelen van het huurcontract
Mocht het contract binnen afzienbare tijd aflopen, dan kunt u overwegen de huurcondities opnieuw uit te onderhandelen. De spelregels van de indexatie horen hier uiteraard ook bij.

Hoe breng je weer leven op kantoor?

"*" geeft vereiste velden aan

*

Meer informatie nodig over dit onderwerp?

Wij denken als vastgoedspecialist graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

Lees verder…

Is uw huurcontract nog up-to-date

Begin op tijd. Dat is het belangrijkste wat wij onze klanten willen meegeven. Een huurcontract heeft doorgaans een opzegtermijn van 12 maanden – en timing is essentieel voor de onderhandeling…
Lees verder

Hoe maak ik mijn kantoor duurzaam? En waarom?

Grofweg zijn er twee manieren waarop wij bedrijven en organisaties helpen bij het zoeken en/of inrichten naar een duurzamere werkomgeving. Tijdens het zoeken naar nieuwe huisvesting, kunnen wij zorgen voor…
Lees verder

De vastgoedmarkt is uit balans

Nog niet zo heel lang geleden stond er in Nederland ongeveer 10 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte leeg. Het was crisis. Dat zijn doorgaans de tijdsgewrichten waar de beste beleidsmakers…
Lees verder