Maak kennis met Collin Anders, nieuwe partner van Solved

Deze dynamische tijd bewijst maar weer hoe belangrijk het is om huisvesting strategisch te benaderen. Sommige bedrijven groeien hard en hebben met spoed ruimte nodig, anderen zoeken juist op grote schaal thuiswerkoplossingen en weer anderen hebben dringend behoefte aan specifiek talent. Bedrijven in dit soort complexe vraagstukken strategisch adviseren, is iets waar ik veel voldoening uit haal. Het klopt voor mij dan ook heel goed dat ik in januari 2021 ben toegetreden als partner van Solved.

Bij Solved vind ik weer een menselijke maat

Jarenlang werkte ik voor grote traditionele vastgoedpartijen, nadat ik Bouwkunde studeerde aan de TU Delft. Eerst zat ik bij Zadelhoff, en toen dat werd overgenomen door DTZ ging ik werken in Londen, de bakermat voor corporate real estate strategy, en later werd dat weer overgenomen door Cushman & Wakefield. De nadruk begon steeds meer te liggen op het vergroten van aandeelhouderswaarde. Persoonlijk word ik daar niet erg gelukkig van, vooral omdat dit anders kan zijn dan het klantbelang. Ook werd mijn werk als relatiebeheerder steeds meer bepaald door software en dicteerden datasystemen wat ik moest doen. Deze afstandelijke manier van relaties onderhouden paste mij simpelweg niet, ik houd er juist enorm van om verdieping te vinden in mijn contact met klanten. Bij Solved vind ik weer een menselijke maat, we zijn een klein kantoor waar de persoonlijke relatie centraal staat.

Onafhankelijkheid cruciaal voor vertrouwen

Juist als adviseur in vastgoed sta ik dicht op de strategie van een bedrijf. Of een bedrijf gaat groeien, juist gaat krimpen, wil verduurzamen, in het buitenland actief wordt, zich in fusies en overnames bevindt, specifiek talent wil aantrekken: alles brengt vraagstukken met zich mee voor huisvesting. En door de jarenlange ervaring ben ik van alle markten thuis. Op basis van vertrouwen leer ik mijn klanten door en door kennen en kan ik strategisch meedenken. Ik groei met ze mee. Het maakt dat ik me echt onderdeel voel van het bedrijf. Dat Solved onafhankelijk adviseert, en zuiver het belang van de huurder dient, is cruciaal voor dit vertrouwen. Ik word vaak als eerste gebeld als er een strategisch vraagstuk speelt voor een bedrijf."Vastgoed is onderdeel van je bedrijfsstrategie"

Bedrijven zijn doorgaans erg gefocust op hun kern: ze weten alles van hun eigen business af en hebben simpelweg minder affiniteit met vastgoed. Vaak zie je daardoor dat vastgoed pas laat in het strategisch proces besproken wordt: hoe doen we het dan eigenlijk met ons kantoor? Waar vinden we de ruimte? Hoe trekken we dat talent eigenlijk aan? Of als er na een verhuizing een heel fabrieksterrein achterblijft: hoe gaat dit worden herontwikkeld? Door vastgoed eerder als thema aan bod te laten komen, wordt de strategie vele malen sterker en consistenter. Een ultiem voorbeeld daarin vind ik bijvoorbeeld het Nike kantoor in Hilversum: het vastgoed ademt de brand identity en betekent enorm veel voor medewerkerswaarde, waardoor ze de juiste mensen aantrekken en betrokken houden.

Vastgoedstrategie

Elk bedrijf heeft natuurlijk een eigen dynamiek en eigen bewegingsbehoefte. Het ene bedrijf vindt het van belang om vastgoedstrategie in eigen huis te ontwikkelen, met dedicated specialisten, maar niet elk bedrijf heeft de omvang of complexiteit waarbij dit loont. Dan kan externe vastgoedexpertise een slimme zet zijn. Solved is een ideale trusted partner om corporate real estate strategy flexibel te organiseren, afgestemd op de bedrijfsdynamiek.

Het effect van een goede vastgoedstrategie is dat bedrijven minder overvallen worden door ontwikkelingen van buitenaf. Nu is COVID natuurlijk een extreem voorbeeld maar het maakt wel duidelijk: wat is het belang van een gezonde werkomgeving, van het welzijn van medewerkers? Een ander voorbeeld van iets dat er aankomt, zijn de duurzaamheidseisen voor kantoren in 2023 op basis van het klimaatakkoord van Parijs. Dat ligt maar twee jaar in de toekomst, is het vastgoed daar op voorbereid? Ik zal er binnenkort een apart blog over schrijven.

Hoe brengen we weer leven op kantoor

"*" geeft vereiste velden aan

*

Meer informatie nodig over dit onderwerp?

Wij denken als vastgoedspecialist graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

Lees verder…

Wie betaalt de kapotte airco?

Hoe zit het bij mijn bedrijf nou eigenlijk met onderhoud, herstel en vernieuwing van bijvoorbeeld een airco? Het is voorjaar en we kunnen weer genieten van zonnige dagen. Maar op…
Lees verder

Op zoek naar ruimte in Duitsland

Als u kantoorruimte of logistieke ruimte in Duitsland wilt huren, dan is het verstandig om deze blog te lezen opdat u goed voorbereid bent. Wij – Solved. – hebben diverse…
Lees verder