Waarom Olivier zijn kindje verkoopt

De makelaardij staat bol van de belangenconflicten. Ik kan me nog goed herinneren dat ik me dat voor het eerst realiseerde. Ooit rolde ik zelf het vak in via het makelaarskantoor van mijn vader, maar liep op den duur vast in mijn ambities. Toen ik als gevolg daarvan de branche eens kritisch ging analyseren, kwam ik tot een bijzondere ontdekking: hier klopte iets niet.

Vanwege mijn achternaam en verleden bij mijn vaders kantoor was het voor mij geen optie om te gaan werken bij een van de concurrerende makelaarskantoren. Ik werd gedwongen om na te denken over een manier waarop ik mijn eigen onderneming zou kunnen starten; een manier waarop ik verschil zou kunnen maken. op zoek naar de blue ocean strategy in de makelaarswereld stuitte ik op een aantal ogenschijnlijke tegenstrijdigheden.

Ondoorzichtige belangen

Huurders van kantoorpanden hebben doorgaans niets met vastgoed: ze zijn goed in het runnen van hun advocatenkantoor, internetbedrijf, reclamebureau of zorginstelling, maar met vastgoed komen ze slechts noodgedwongen in aanraking. Voor hen is het bijzaak, ze hebben er geen kaas van gegeten, dus huren ze een makelaar in. Vanuit goed geloof nemen ze aan dat die aan hun kant staat, dat ze een compleet aanbod gepresenteerd krijgen, dat de makelaar hun belang vertegenwoordigt. Maar ze hebben geen idee van waar hun makelaar zich daadwerkelijk mee bezig houdt. Achter de schermen is namelijk vaak sprake van ondoorzichtige belangen: de makelaar ontvangt niet alleen een fee van de huurder, maar ook vaak een beloning van de verhuurder. Een (in)direct gevolg van het feit dat hij zijn ‘klant’ bij deze betreffende verhuurder heeft ondergebracht. Deze beloning kan zijn in de vorm van nieuwe verhuur- en taxatieopdrachten en het gebeurt structureel.

Het makelaarsvak is ontzettend leuk, maar ik wilde wel iets doen waar ik in geloofde. Voor het eerst in mijn leven voelde ik een heldere missie: ik wilde organisaties helpen met de onderhandeling over hun kantoorpand. Zuiver, zonder belangenverstrengeling. Al snel was Solved een feit.

Solved nam een vlucht

Eerst deed ik het alleen, maar vrij snel stapten Oscar en Erik in als partner. We openden de ogen van allerlei mkb-bedrijven, ngo’s en multinationals, die opeens het belang zagen van onafhankelijkheid. We hebben bewust niet voor de makkelijkste weg gekozen om snel geld te verdienen zoals traditionele makelaars. Onze route is veel uitdagender: bij elk aflopend huurcontract (om de 5 of 10 jaar) moeten wij onszelf weer bewijzen, en we hebben telkens opnieuw een complexe boodschap uit te leggen. Maar we doen wel waarin we geloven. Inmiddels is Solved een team van vijftien collega’s en bieden we naast huuronderhandeling ook projectmanagement en workplace consultancy aan.

Europese versterking

Eind november maakten we bekend dat we opgaan in het Franse partnerbedrijf Parella. Zij werken met exact hetzelfde tenant representation model, net als bedrijven in o.a. Spanje, België, Engeland, Australië, India en de VS, met wie we nauw samenwerken in het EXIS Global netwerk. In Europa zijn ze allemaal ontstaan in dezelfde periode rond 2008. Blijkbaar hing er destijds iets in de lucht. Het was de tijd dat Lehman Brothers viel, de financiële markten in elkaar klapten en het besef kwam dat verdienmodellen niet werkelijk tot in de hemel konden groeien. Zeker niet als die verdienmodellen ten koste gingen van hardwerkende mensen.

Kindje verkopen?

Nu we overgaan in Parella lijkt het natuurlijk alsof ik mijn (ons) kindje verkoop. Maar in werkelijkheid betekent het dat ik mijn kind, en waar ik in geloof, de kans geef om te groeien, tot wasdom te komen. Want hoe groot de impact van Solved ook is, onze missie om de huurdersmarkt transparanter te maken vraagt om een veel sterker front. Onder de gezamenlijke naam van Parella zijn we veel herkenbaarder in Europa, kunnen we onze boodschap krachtiger uitdragen en verbetert onze propositie voor bedrijven die in meerdere landen gevestigd zijn.

Trots op wat we hebben bereikt

Als ondernemer voel ik me heel trots en dankbaar dat we nu in deze groei terecht zijn gekomen. Bij andere ondernemers bewonder het altijd als ze durven te proberen, zonder te weten of het gaat slagen. Zo ben ik Solved ook begonnen, het was mijn eerste grote eigen keuze voor iets waarin ik geloofde. En we blijken dus van grote toegevoegde waarde als bedrijf en als mensen. De grootste complimenten krijgen we niet alleen van onze klanten die we aan betere huurvoorwaarden helpen, zelfs vastgoedeigenaren verwijzen huurders naar ons door omdat ze weten dat daarmee de huurder het beste geholpen is.

Doordat we enkel het belang van de huurder vertegenwoordigen, hebben we een goede vertrouwensbasis. We staan dichtbij, werken samen in openheid en kunnen huurders zo veel beter adviseren. Dat ervaar ik als een unieke positie. Dus ik doe nu precies waar ik gelukkig van word: bedrijven helpen in hun huisvestingsvraagstuk. En met Parella wordt onze missie voor een onafhankelijke huurdersvertegenwoordiging Europese kracht bijgezet.

Lees verder…

Energielabel C kantoor

Samen iets groens (bij)dragen

Verduurzamen van het kantoor Maar wie betaalt de kosten? Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal voldoen aan energielabel C (met een maximaal primair fossiel energiegebruik van…
Lees verder

Energie label C

U heeft er wellicht al over gehoord in het nieuws: energielabel C wordt verplicht voor kantoren. Misschien heeft u ook al een brief ontvangen van de overheid om u daarop…
Lees verder