Wat willen de Zillennials?
Moeten we onze huisvesting en kantoorinrichting aanpassen?
De Zillennials worden ook wel de vergeten kinderen genoemd. Ze werden geboren tussen 1992 en 1998 en zijn daarmee te jong om te behoren tot de millennials en te oud voor Generatie Z. Een kwart van alle werkenden in de zakelijke dienstverlening bestaat op dit moment uit Zillennials*. De vraag is, moeten we iets aan de huisvesting en kantoorinrichting veranderen om Zillennials binnen te halen en te houden? Of komen we weg met de huidige inrichting en locatie van het kantoor?
Solved is onlangs verhuisd en tegelijkertijd is onze workforce verjongd naar 20% Zillennials. Ook wij krabden ons achter de oren.
* CBS, CBS microdata (EBB)
Aantrekken en bezieling voelen
Zillennials wisselen twee keer zo veel van baan. De baanrotatie is hoog en de arbeidsmarkt krap. De eerste indruk van het kantoor bij een sollicitatiegesprek is enorm belangrijk. Voor de sollicitant is een rondje lopen over de werkvloer het signaal dat hij serieus genomen wordt. Andersom is dat het moment waarop de sollicitant de toekomstige werkplek keurt. ‘Zie ik mijzelf hier zitten in deze lege kantoorruimte met deze kantoorinrichting? Voelt dit als de plek waar ik bij wil horen? Is het verzorgd met prettig daglicht? Waar kijk ik op uit? Valt er wat te beleven in de omgeving? Eigenlijk zijn dat de minimumeisen die voor alle leeftijdscategorieën gelden en waar u in de huisvesting op kan inspelen.
Alleen voor de Zillennial is er nog een extra trigger. Ze kiezen het liefst bewust voor een organisatie die past bij hun bezieling. Daar hoort een kantoor bij dat niet inwisselbaar is, omdat de visie van het bedrijf voelbaar is. Een extra styling of branding laag kan een laatste redmiddel zijn om die visie te weerspiegelen, maar ons advies is om die visie, al vanaf de start van een werkplekconcept tot en met het interieurontwerp, mee te nemen. En zelfs de keuze van het kantoorpand kan hieraan bijdragen. Hoe eerder je dit meeneemt in je huisvestingsproces, hoe beter de visie voelbaar wordt en hoe makkelijker je de Zillennial over de streep krijgt.
Betrekken en bij de club horen
Als ze eenmaal binnen zijn, is het de kunst ze zo snel mogelijk op stoom te krijgen. Zillennials leren snel en graag en ook daar kan huisvesting en kantoorinrichting aan bijdragen. Niet door ze alleen op te sluiten in een afgesloten kantoor, maar door ze zij aan zij te laten werken met meer ervaren collega’s.
Bedenk ook dat ze nog niet alle eigen kwaliteiten ontdekt hebben en het hen helpt als ze gebruik kunnen maken van flexplekken. Andere buurcollega’s geven andere inzichten. Daar groeien ze zelf van, maar ook het bedrijf omdat het grotere plaatje beter begrepen wordt. Een meer open en diverse werkomgeving met flexplekken past hen daarom vaak goed.
Dan moet de ervaren collega natuurlijk wel naar kantoor komen en niet zelf in dat afgesloten hokje gaan zitten 😉.
Onttrekken en ontspanning meenemen in de kantoorinrichting
Vroeger kregen uitgebluste werknemers na vele jaren werken soms te maken met een burn-out. Tegenwoordig overkomt een grote groep jongeren dit al aan het begin van hun carrière. Helaas wordt deze groep elk jaar groter.
De oorzaak hiervan is niet eenduidig, maar het helpt niet mee dat deze digital natives per dag bijna 2,5 uur op social media actief zijn. Dit is een half uur meer dan gemiddeld. Dit resulteert in het voelen van een constante druk van bij blijven, erbij horen en presteren.
We kunnen twee dingen doen; we kunnen ze watjes noemen en zeggen dat ze het zelf moeten oplossen, of we kunnen ze een steuntje geven op kantoor door het bieden van ontspanning. Een pooltafel, gym, ruimtes met muziek, wandelestafettes, meditatieruimtes, revitalisatieruimtes etc.
De senior die de neus ophaalt dat er alweer pauze gehouden wordt, mag zich wat meer gaan verplaatsen in zijn jongere opvolgers. Op het moment dat de ruimtebehoefte wordt bepaald en er wordt gevraagd naar de nut en de noodzaak van ontspanningsruimtes, is het misschien verstandig om ze niet als een nice-to-have, maar als essentieel te beschouwen.
Samen
Als we voor de Zillennials de bezieling en visie van een bedrijf oppoetsen, de ontspanning terugbrengen op kantoor en de leergierigheid en verwondering weten te vergroten, worden we daar allemaal beter van. Uiteindelijk gaat het erom dat we niet zonder elkaar kunnen.
En ons eigen kantoor van Solved? Moeten we het aanpassen met de komst van onze eigen Zillennials? Het eerlijke antwoord is ja. In ons kantoor is bijvoorbeeld rekening gehouden met ruimte voor airhockey, maar de aanschaf laat op zich wachten. Dit omdat we het als luxe zien en het daarom geen prioriteit krijgt. Daar moeten wij snel verandering in aanbrengen! Wat gaat u doen?
Lynn van Asselt – 24 jaar & Silvia de Haan – 52 jaar