De nieuwe IFRS regelgeving (IFRS16) wordt geacht te leiden tot meer transparantie en tot een beter beeld van de financiële verplichtingen van bedrijven. Een van de gevolgen hiervan is dat ook alle huurcontracten op de balans moeten worden opgenomen.

Op zich een prima streven, maar één van de bij-effecten zal zijn dat de solvabiliteit van organisaties kleiner wordt.

Huurders zullen daarom op zoek gaan naar kortere huurcontracten (om de huurverplichting op de balans zoveel mogelijk te verlagen), of naar vastgoed-leaseconstructies die juridisch niet gekwantificeerd worden als huur (en dus niet op de nieuwe balans hoeven).

Denk hierbij aan ‘servicecontracten’ via tussenpartijen als Regus. De inkoop van ‘diensten’ hoeft binnen IFSR16 niet genoteerd te worden – en verlaagt dus ook niet de solvabiliteit van bedrijven. Over deze en andere constructies kunnen wij als Solved meedenken vanuit onze jarenlange ervaring en expertise.

Solved kan van dienst zijn bij het inzichtelijk maken van huurverplichtingen, in het uitonderhandelen van nieuwe (korte) contracten, maar ook in het identificeren en verzilveren van kansen in de vastgoedportefeuille (bijvoorbeeld door aflopende huurcontracten te toetsen op marktconformiteit).

NIEUWE REGELS, KORTERE HUURCONTRACTEN – HOGERE HUREN?
De kortere huurcontracten waartoe de nieuwe regels zullen leiden, zijn financieel minder interessant voor beleggers – en hierdoor zullen zij de huurprijzen omhoog proberen te krijgen. Een extra reden om een goede partner te hebben om scherp te onderhandelen.

Is er ook nog goed nieuws?

De nieuwe IFRS16 regels kunnen een mooi moment zijn om eindelijk volledig inzicht te verkrijgen in de huidige huurportefeuille – en bestaande huurcontract(en) weer eens strategisch tegen het licht te houden.

Solved kan helpen. Weten hoe? Neem dan contact met ons op.

Lees verder…

WHITEPAPER: Wat is uw Total Cost of CO2?

Wat is uw Total Cost of CO2?   Ontdek waar te beginnen met duurzaamheid bij uw huisvesting. We begrijpen dat uw dagelijkse agenda gevuld is met uitdagende prioriteiten zoals kostenefficiëntie,…
Lees verder